Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Autizmusban Csilla tökéletességre való törekvése

2014.05.03. 14:52 Tóth Anett Gy.

" Úgy kerek a világ ha egész." 
Csilla bizonyára így gondolja, mert neki csak a tökéletes dolgok, tárgyak és ételek a jók.

Ezt úgy kell érteni, hogy ha például a sajtostallérjából egy kicsi is hiányzik, ami akár másnak fel sem tűnik akkor ő azt nem eszi meg. Ilyenkor kér egy másikat, vagy inkább eldobja mint hogy " hibásat " egyen.
Ez ugyan úgy vonatkozik egy kekszre, banánra, párizsira vagy bármilyen másik ételre.

A kubu-s üveg amiből iszik az csak úgy jó ha teli van töltve és már kicsi hiány esetén is mutatja meg kell tölteni, mert addig ő nem iszik.

A puzzl-t nagyon szereti, viszont csak akkor jó ha egyben van, ami a dobozba rakást sokszor megnehezíti.
A kisebb párkeresős puzzle-val már kicsit könnyebb az elpakolás, mert kettesével-hármasával már könnyebb a dobozba tenni.

Ha talál valamit ami esetleg ketté jön akkor rögtön próbálja össze illeszteni, de az eltört dolgoknál ez nem sokat ér. Bizonyos próbálkozás után meg eléggé kiakad, mert annyira zavarja.

Ezért próbálom megtanítani neki, hogy nem mindig minden tökéletes, hogy nincs mindig minden összerakva, hogy néha ha ketté jönnek a tárgyak vagy ételek attól még nem kell kétségbe esni.
Erre pedig sokat gyakorlok vele.

Például a puzzle-t neki kell szétszednie, amit persze gyorsan össze is rak utána, de legalább szétszedte.
A sajtostallért, kekszet vagy egyéb könnyen széttörhető ennivalót megmutatom neki, hogy egyben van aztán meg előtte töröm ketté. 
Így látja egyben és utána külön is a tárgyakat / enni valókat és közben azt is érzékeli, hogy van amit újra össze lehet tenni és egyben marad, meg van amit nem lehet már úgy összerakni, hogy egyben maradjon.

Ezek a vizuális gyakorlások azért segítenek neki, mert így jobban megérti és könnyebben elfogadja a kettéjött ételeket vagy tárgyakat mintha csak mondanám neki, hogy " Ez csak szétesett semmi baj ". Mert bár jól tanítható, de ahhoz hogy megértse ezt a mondatot előtte meg kell mutatni neki mit is jelent az, hogy szétesett vagy eltört. Ezért soha nem szabad elfelejteni, hogy ami nekünk természetes neki azt meg kell tanulnia.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr916112464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enzo77 2014.05.28. 15:19:55

Hogy állsz a gyermekednél a tökéletességre való törekvéssel, jobb már a gyakorlás hatására a helyzet?
süti beállítások módosítása