Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Autizmus után járó jutatások

2013.12.18. 12:25 Tóth Anett Gy.

Sok helyen sok különböző információról lehet hallani, én most a személyes tapasztalataimat írnám le ebben is.
A gyermek 10 éves koráig  Gyes és Emelt  összegű családi pótlék is jár. Ezt az Államkincstárnál kell igényelni, ugyan akkor az utazási kártyát is meg kell igényelni ( csak szóban, ők írják rá a leadott orvosi igazolásra ), ez a MÁK kártya. A MÁK kártya azért jó mert a közlekedésben a gyermekre és a vele utazó 1 fő kísérőre is érvényes. Ide tartozik a BKK ( Budapesten belül ingyenes ), BKK ( Budapesten kívül 90%-os kedvezmény ), MÁV ( 90%-os kedvezméy ) és a Volán ( 90 %-os kedvezmény ).
Parkolási igazolványt az Okmány Irodában kell igényelni. Szükséges hozzá a szakértő által kiállított igazolás, anyakönyvi kivonat ( vagy személyi a gyermeknek ). A parkolási kártya a gyermekhez kötött nem a gépjárműhöz, ezért is elengedhetetlen a gyermek jelenléte, mert róla  kép készül ami a kártyára kerül.
Közgyógyigazolvány
 is jár nekik alanyi jogon, ez évi 6000 Ft-os keret amennyiben nem szed állandó gyógyszert. Állandó gyógyszer esetén az orvossal mindenképp rá kell írni a papírra. Ezt az önkormányzatnál kell elkezdeni intézni, majd adnak egy papírt, hogy a háziorvos egy adjon egy igazolást. Ezt a zárt borítékot és a kitöltött papírt vissza kell vinni nekik.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény ezt is az önkormányzatnál kell igényelni, ami a gyermek étkeztetését 100 % -ban téríti ( tehát ingyenes ) és emellett évi 2 alkalommal ( 2013-ban 2 x 5800-Ft ) Erzsébet utalvánnyal támogat.
Ehhez való törvény: 1997. évi XXXI. törvény 19. § (2) (ab)
Ehhez való törvény mondatba foglalva : A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos.
Ápolási díj, vagy fokozott ápolási díj GYES mellett is. Amennyiben GYES mellett adjuk be az igényünket a GYES és a fokozott ápolási díj különbségét utalják, majd mikor a gyermek betölti a 10. évet akkortól az egészet utalni fogják. Kissé lassú az ügyintézés, minden igazolás szükséges: Az orvostól, az iskolától, a szakértői igazolás, Gyes esetén a határozat az államkincstártól. Minden képen javaslom, hogy a kinyomtatott jogszabályt a megfelelő résszel aláhúzva magunkkal vinni és azt is beadni, mert különben hajlamosak elutasítani. A nyomtatványt a járási hivataltól érdemes kérni, mert van náluk még egy papír amit külön kell kérni arra hivatkozva, hogy fokozott ápolási díjat szeretnénk kérni.
Bárkinek bármi kérdése lenne nagyon szívesen segítek!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr635697579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J_Kati_ · http://lassandebiztosan.blogspot.hu/ 2013.12.18. 12:51:22

Köszi, ez nagyon hasznos bejegyzés volt! Nem is tudtam, hogy jár rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény... Azt tudtam, hogy az étkeztetés kedvezményes, de erről az évi 2x5800 Ft-ról nem tudtam.

A másik ez az ápolási díj és gyes különbsége. Erről egyszer egy portálon már írt egy anyuka nekem privit, így erről hallottam, de ha jól tudom, akkor amellett nem lehet dolgozni? Mert én áprilisban vissza szeretnék menni részmunkaidőbe, de akkor szerinted nem jár a különbözet?

Képzeld, a neurológusunk felvilágosított, hogy a lányom már fél éves kora óta jogosult lett volna az emelt családira, ehelyett csak 2 éves volt, mikor kaptuk az első átutalást, mert a régi neurológusunk valahogy elfelejtett tájékoztatni, vagy ő sem tudott róla, pedig úgy, hogy a Dévényt nem állta a biztosító, nagyon is ránk fért volna az az összeg... És amin még dühöngtem, hogy az egyik orvos megadja kevert spec. fejlődési zavarra, míg a másik elutasítja az igazolás kiállítását. Persze azóta már szigorítottak, és sok minden változott, de durva, hogy valakinek megadták, míg másoknak nem, ugyanarra a diagnózisra...

Tóth Anett Gy. 2013.12.18. 13:04:31

Államkincstártól 3 hónapra visszamenőleg lehet megigényelni a magasabb összegű családi pótlékot.
Ápolási díj, vagy fokozott ápolási díj mellett is lehet munkát vállalni napi 4 órában.
süti beállítások módosítása