Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Jónak látszó iskola, de mi van a látszat mögött?

2015.06.26. 16:49 Tóth Anett Gy.

Őszintén szólva mikor ide átírattam Dórit akkor teljesen megnyugodott Dóri és én is azt hittem jó helyen lesz majd.
Első látásra kedvesek, szeretettel fogadják a gyerekeket, sokféle fejlesztést biztosítanak és látszólag értenek az autizmussal élő gyermekekhez, ma már Tehetség gondozó is...

Most nézzük mi is van mögötte, hogyan is telt ez az 1 év amit itt töltött Dóri és miket tapasztaltam személyesen, Dóri által és más ottani gyermekek, szüleik által.

Először is tényleg minden tökéletesnek tűnt, de rövid idő múlva sajnos napi szinten érték bántások. Ezek hol csak szavakkal, hol tényleges bántalmazások voltak.
Először csak kisebb csípkedéseket, ütéseket, székről lelökést kapott és csúnya szavakat, bántó mondatokat egy osztálytársától. Ez a kislány azért bántotta mert otthoni problémái vannak és Dórin vezette le. Persze mindig szóltam a tanárnak, de sajnos egyre rosszabb lett a dolog.
Egy szülői értekezlet után a kedves anyuka meg is fenyegetett engem, hogy " Ha még egyszer szólok a lánya ellen akkor úgy fejbe basz hogy ott maradok ".
Na ez után már értettem miért ilyen a kislány, de persze ettől még nem lett megoldva a dolog.

Ekkor igazgatóhoz került az ügy, de szépen el lett tusolva és utána is napi szinten folyt minden ugyan úgy.
Például nemrég  volt próba napon egy kislány és ez aki kispécizte magának Dórit ezt mondta:
" Szia! Én ..... vagyok, ő meg itt Dóri az ősellenségem " Persze Dóri hallotta és nagyon rossz volt neki.

Sokszor ha udvaron játszani kezdett Dóri valakivel akkor ez a kislány odament és aki a Dórival játszott azt akarata ellenére elrángatta. Amit a másik Dórival játszó kislány is megerősített.

Ezeket a sérelmeket és napi bántásokat Dóri sokszor csak nagyon nehezen dolgozta fel. Viszont januárba még egy váratlan dologgal kellett megküzdenie és feldolgoznia. Ugyanis egy kisfiú folyton azt mondogatta neki " Szexelni akarok veled! Szexelni akarok veled! ", s közben hátulról ráugrott, egyszer még igazgató helyettes is észrevette aki le is szidta, de tovább folytatódott. Sőt egyik reggel egy apukához menekült a Dóri, mert próbálta ez a kisfiú lerángatni Dóri nadrágját.

Persze ezek is jelezve voltak és megint azt a választ kaptam első részben, hogy ennek a gyereknek is otthoni problémái vannak. Amire megkérdeztem, hogy
-De miért Dórin kell levezetni minden gyereknek az otthoni problémáját
- Mert ő a leggyengébb, nem tudja megvédeni magát.
- És akkor Dórinak el kell viselnie ezt? 
- Nem, nem kell majd beszélünk a szülővel.

Ami meg is történt, de változás nem volt. Majd engem behívott az igazgató, hogy elmondja ne aggódjak ez teljesen normális. mind a másik kislány mind a kisfiú viselkedése és hagyjam hogy Dórival ezek megtörténjenek, mert ez kell neki.....

Tavasszal volt egy verseny " Utazásom a Föld körül egy vitorlás hajóval " című rajzpályázat amire Dóri itthon készített egy rajzot
20150402_161835.jpg
Amire igazgató reakciója az volt, hogy ezt fel kell javítani. Mivel ez nem megfelelő egy pályázat beadásához. Így az egyik fejlesztő tanárával aki grafikus végzettségű "feljavíttatta" ( Egy két vonal átrajzolását Dórinak is kötelező jelleggel meg kellett csinálni ) .
20150410_112206.jpg

Szerintem az eredeti jobb, de most nem is az a lényeg, hanem hogy megtehetnek ilyet, ráadásul Dóri teljesen kiborult, mert amivel ő itthon sok órán keresztül dolgozott azt tönkre tették.
Alig bírtam megvigasztalni, majd megbeszéltem vele, hogy a tollat már nem tudom kijavítani, de a többi az radírozható és vissza csináljuk.
Másnap vissza is kértem volna, de nem lehetett visszaállítani, mert hát igazgatói döntés.
( Íme a "tehetség gondozás" )

Őszintén szólva nem tudom nyert-e a pályázat, csak annyit tudok be lett adva. 
Sajnálom, hogy ennyire figyelmen kívül hagyják a gyerek érzelmeit és csak a nyerés számít!

Dóri idei tanévben a kerületi szépíró versenyen 2. helyezett lett, így indulhatott az Országos szépíró megyei fordulóján is ami szerintem nagyon nagy teljesítmény eredménye. Viszont itt nem nyert el helyezést, így teljesen össze omlott. Amit én nem értettem, hisz mindig azt mondom " Mindegy nyersz-e vagy veszítesz hisz a tudásod legjavát adod " Kiderült, hogy az egyik "fejlesztő" tanára akivel már év eleje óta voltak gondok, mert mindig sírva panaszkodott ha volt vele órája azt mondta neki " Aki egyszer nyer, annak mindig nyernie kell, különben nem lesz jó " így teljesen össze omlott, hogy akkor ő már nem is lesz jó ember és nem lesznek barátai sem...
Ismét hosszas győzködés után összeraktam Dóri lelkecskéjét és jeleztem az iskolába a dolgokat.
Változás persze semmi nem volt, továbbra is sírdogálva jött haza ha vele volt órája.Majd tavasz végén volt valamilyen kérdőív és a tanár többször ordibált Dórival, hogy  " Nem vagy normális, viselkedj úgy mint egy normális ember " Mindezt azért mert ő akkor szeret fürdeni mikor haza jön és nem , mint egy "normális" ember este és azért mert a háját nem úgy hordja ahogyan ő szeretné és még számos ilyen kis apróság miatt.

Ezt követően megtiltottam Dórinak, hogy ennek a tanárnak az óráján részt vegyen! Hivatalos panaszt tettem az ügyben. 

"

Kedves Igazgatónő!


Már többször is volt probléma és őszintén szólva egyre inkább nehéz szó nélkül hagyni a dolgokat. Nem tudom mi annak a menete, de nem kívánom/nem engedélyezem Dórinak a továbbiakban, hogy V. I. fejlesztéseire menjen!

Mikor legutóbb beszéltünk, hogy sokszor mondja Dórinak hogy hülyeség ami Dórinak olyan mintha azt mondaná hülye vagy. Akkor azt a választ kaptam, hogy eddig nagyobbakat tanított és már úgy sem változik meg. Hát változott, de nem előnyére!

Azóta mióta tudja mennyire zavarja és rosszul esik Dórinak, azóta minden egyes használatakor még ki is neveti.

Mai nap folyamán ( 2015.05.04 ) valamilyen "tesztet" töltetett ki Dórival.
Tartalma: Neve, hobbija, mit csinál otthon....

Mikor ahhoz a részhez jutott hogy ő akkor szeret megfürdeni mikor haza jön, akkor teljesen kiakadt, hogy: mi az hogy akkor fürdesz és azt nem! Mint a normális emberek azt este kell lefekvés előtt!

Közölném teljesen normális, neki ez a rituáléja ebbe semmi kivetni való nincs! Mindig tiszta és ápolt! Nincs elő írva mikor kötelező fürödni!

Miben vagy itthon?- kérdésre azt felelte Dóri hogy pizsomában.( Dórinál ez a laza melegítőnadrágot és laza pólót jelenti, mert azt szereti ) Ő szereti ha nem feszül rajta a ruha, de ettől még ez is normális, hisz az a ruha is mindig tiszta!
De ő erre azt felelte erősebb hanggal, hogy ez butaság!

Ezen felül is többször kiabált órán!

Nem hinném ez a megfelelő bánásmód! A gyerekkel oktalanul kiabálni, állandóan földbe tiporni a nem normális dolog és nem az hogy vannak szokásai Dórinak. Ezek a szokások ártalmatlanok viszont a tanár viselkedése egyáltalán nem megfelelő!


Azért egy pár az elmúlt tanév alatt történt dologból írnák még, hogy mik azok amik miatt így döntöttem!

Például:
Mikor V. I. az Országos Szépíróverseny előtt azt mondogatta Dórinak, hogy aki egyszer nyert attól mindig az van elvárva hogy nyerjen, mert csak akkor jó.
Ennek köszönhetően verseny végén teljesen összeomlott, hogy ő akkor nem jó, és így már nem is fogják szeretni és nem lesznek barátai.
Szerintem igen is nagyon jó, és örüljünk annak hogy kijutott idáig. Míg tudása legjavát nyújtja addig mindegy hogy nyer vagy veszít, mert már maga a részvétel is eléggé nagy dolog. Ezen felül meg egyáltalán nem a győzelemtől lesznek barátai, és nem ezért fogják szeretni!

Év elején mikor először jeleztem Önök felé, hogy Dórit és még a vele együtt lévő pár gyereket sosem viszi fejlesztésre, mert addigra már nincs az iskolába. Amit mondtam is, hogy nem baj megértem ha dolga van csak legalább szóljon, hogy ne legyen Dóri bent olyan sokáig. Mivel akkor a foga miatt nem is ehetett így nagyon megterhelő volt neki ott maradni.
Akkor utána eléggé nem tetszését fejezte ki a tanár, hogy mi az hogy szólni merészelek.... Ekkor Dóri egyre inkább hátam mögé bújt annyira félt.
Ez nem hinném normális lenne! Miért így kell viselkednie egy tanárnak aki ráadásul elméletileg pont fejlesztő?

Az elméletileg azt azért írom, mert a Dóri ha csak sír és mindig felkavart lesz az óráitól azt nem nevezném fejlesztésnek. Amúgy meg sok más gyerek pont ugyan így reagál, tehát nem Dórival van gond!

Eddig még nem jött úgy haza mikor Ildikó nénivel volt, hogy ne panaszkodott volna. Viszont a mai nap már az a határ amin tovább nem engedem Dórit!

Azért írattam ide, ebbe az iskolába mivel az iskola szelleme, szeretete az pont megfelelő Dóri számára. Az meg se fordult a fejembe, hogy majd egy fejlesztő tanár így viselkedik vele, hisz viselkedése részemről egyáltalán nincs összhangban az iskola céljával, életfelfogásával.




Tehát mai naptól V. I. viselkedése miatt nem engedem Dórit az ő órájára!




Megértését Köszönöm!


"

Erre az volt az igazgató kérése beszéljek V.I. tanárral ami még aznap meg is történt. Szerinte semmi sem igaz, Dóri auti és másképp látja a dolgokat csak ezért mondott ilyet. Szerintem nem csak én hanem minden autizmussal élő gyermeket nevelő szülő a falra tud mászni ettől a mondattól, ennek ellenére végig hallgattam, védtem Dórit és nem ingott meg Dóriban kicsit sem a hitem.
Majd végén megkérdezte V.I. mi lesz továbbiakban, ha ő tanítja átiratom másik iskolába? Amire csak annyit mondtam, hogy hozzá semmiképp nem engedem Dórit.

Pont másnap jött egy szülői, ahol egy olyan szülő panaszkodott V.I. miatta aki semmit sem tudott mik zajlottak előtte lévő napokban Dórival kapcsolatosan. Ezen a szülőn kívül a többi szülő is egyhangúan panaszkodott rá!

Majd  pár nap elteltével behívott az igazgató, hogy közölje velünk van a baj, mert túl sok problémánk van. Azaz a kislány miatt szóltunk, a kisfiú zaklatása miatt is szóltunk, a rajz " feljavítása " miatt is szóltunk és a " fejlesztő " tanár ellen is szóltunk. Mivel ennyi problémánk van, így biztosan nem megfelelő az iskola és el lehet vinni a gyereket.

Amit a tanár csinált az normális, belefér ha kiabál, ilyen a habitusa, ő egyetemen tanított és meg kell szokja Dóri ilyen emberek is vannak...A többi szülő pedig csak azért panaszkodott, mert nekem van problémám V.I tanárral.
Szerintem más egyetemen tanítani és más auti gyerekekkel ténylegesen foglalkozni, és nem fér bele számomra oktalan megalázás, földbetiprás! Ez nem fejlesztőleg hat, és majd ráér később megszokni az ilyen embereket.
Másfelől miért is panaszkodna más szülő a saját gyerekével kapcsolatosan Dóri és V.I konfliktusa miatt? Ez nem épp logikus...

Amit a gyerekek tettek az teljesen normális, sőt ha nem engedem hogy folytassa a kisfiú, akkor Dóri majd tizen évesen nem tud majd mit kezdeni, mert hát az ő fia is megcsókolt kislányt az oviban ( szerintem a ovis puszilkodás és ez a zaklatás között nagy különbség van ). Így az igazgató szerint én ártok a gyereknek azzal hogy ha Dórit akár akarata ellenére nem hurcolhatják bokorba és csinálhatnak vele amit csak akarnak, mert ezeknek meg kell történniük szerinte.

Szerintem meg egyáltalán nem normális ez így, és persze majd mindennek meg kell történnie, de a maga idejében, helyében és csak Dóri akaratával!

Ahhoz képest, hogy iskola többségében SNI-s gyerekek vannak igazán meglepő dolgok történnek és bár az iskola nagyban hirdeti a szeretetet és elfogadást, de sajnos a valóság igen kiábrándító.

Sok szülővel beszélgettem és egyetlen eggyel sem találkoztam aki ne panaszkodott volna.
Általános probléma:
- Fiú wc-be a nagyok terrorizálják a kicsiket, sok gyerek inkább be se megy így a wc-be egész nap
 
- Több osztályban is van egy-egy olyan gyerek aki nagyon is bántalmazza a többi gyereket, sokszor kék-zöld foltosan mennek haza.
Sokszor a ruháikat, egyéb tárgyukat is tönkre teszik. Amikor a bántalmazott gyerek szülei szólnak akkor az a válasz " Ha nem tetszik el lehet vinni "

- Udvaron bár többnyire van tanár, de soha semmit "nem látnak" pl: verekedés, másik személyes holmi elásása... Ha egy-egy verekedéskor földre kerül egy gyermek akkor azt szidják le akit bántottak, ő került a földre és koszos  lett.

- Ebéd nem az épületben van, hanem 4-5 utcával arrébb és rendszerint felejtenek ott gyereket aki vagy egyedül szalad utánuk vagy egy szülő elkíséri.

Még is miért maradnak a gyerekek? Mert sok szülő máshova nem tudja vinni az épp értelmű autiját hisz az iskolák többnyire ha meghallják auti a gyerek azonnal elküldenek. Így eléggé kiszolgáltatott helyzetben vannak és sokszor inkább hallgatnak mert ha nem akkor lehet menni.

Én nem hagytam, mert Dóri nem ezt a sok rosszat érdemli!!! Viszont a többiek sem ezt érdemelnék és pont azért mert SNI-s gyerekek vannak ott nagyobb oda figyelés és helyesebb döntések kellenének. Sokszor nem a tanáron múlik, hisz neki is meg van kötve a keze...Nekünk kifejezetten jó tanárunk volt és nagyon jó szaktanárok is vannak ott akiket mind sajnálok, hogy ott maradtak, de Dóri nagylány és együtt mérlegeltünk és döntöttünk mi lenne a legjobb számára.

Ezt a cikket meg azért írtam meg mert megtöröm a hallgatást, mert könnyű úgy jónak beállítani egy iskolát, ha a tényleges dolgokat nem lehet leírni, nehogy a gyereken csapódjon a következmény.

Dórit pedig csodálom, hogy ennyi jó eredményt tudott elérni és szívesen indult ezek után is versenyen és képes volt ennyire rossz lelki állapotban ilyen jó munkák kiadására.
Amit azért tartok fontosnak mert még búcsúzóul , mikor napokban megtudta az igazgató, hogy elakarom hozni Dórit akkor felhívott és következőkben akart meggyőzni:
-Nem lesz ez jó Dórinak
-Jól átgondoltam?
-Ezeknek meg kellett történniük, teljesen normális amik a gyerekekkel történnek és igenis Dóri akarata ellenére is meg kell hogy történjen ha majd berángatják egy bokorba
-V.I. lehet még se fogja akkor tanítani ha marad
-Ki fogja ennyi versenyen indítani
-Semelyik iskola nem fogja Dórit megbecsülni

Csak hogy pár lényeges mondatot kiemeljek, ami sok igazán felháborító...
Dóri szeretni való és okos kislány, ha nem nyer ennyi versenyt, mert nem indítják akkor se lesz semmi probléma, de a lelki békéje, egészséges fejlődése az mérhetetlenül fontos! Ha pedig azt nézik mit tud úgy is elküldi majd az iskola versenyezni, vagy ahogy eddig is tette itthonról is versenyezhet ha szeretne!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr647575162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása