Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Dóri fejlődése és az Autizmus tünetei

2013.12.12. 17:05 Tóth Anett Gy.

Szóval Dórinál sokáig nem tudtuk, fel sem merült az Autizmus. Nekem így volt egyben ezekkel a furcsa szokásaival, úgy gondoltam mindenkinek van valami szokása neki is lehetnek.
Dórinak eléggé gyors lefolyású fejlődése volt 5 hónaposan már állt és kapaszkodva ment is, ekkoriban már mondta a baba, mama és pápá szót is. Sajnos a szavak későbbiekben elmaradtak.
Mindig is nagy tisztasági mániája volt, mindig kellett nedves törlőkendővel törölgetni, nem szerette azt sem ha valami étel a szája szélén volt.Szobatisztasága egyik napról a másikra alakult ki, 2,5 éves korában. Egyszer csak úgy döntött nem kell neki pelenka.
Bölcsődébe 3 éves kora előtt pár nappal került be, ekkor csak úgy beszélt, hogy én értettem, meg ügyesen megértette magát. Ez a beszéd leginkább halandzsára hasonlított, voltak saját értelmetlen szavai is amit csak én tudtam mit jelent. Ennek ellenére szeretett énekelni, az ő maga kis nyelvén.
Játszani soha nem szeretett, általában ide oda hordta a játékokat, gyűjtötte és csak azzal szaladgált. Viszont a készségfejlesztő könyveket ami körülbelül 100 oldalas 1 óra alatt megoldotta. Sokat rajzolt, könnyedén lehetett tanítani mit hogyan kell, viszont mindig ugyan úgy rajzolta, mintha csak lefénymásolta volna. Egymásra lehetett tenni a lapot és minden vonás ugyan ott volt.
A bölcsődében is sokat beszéltünk arról, hogy logopédus kéne neki.Végső soron abban maradtunk hogy majd az óvodában.
Mikor Oviba kerültünk akkor 4 éves volt, barátkozni nagyon sokat próbált a gyerekekkel, de sehol sem találta a helyét. Ha volt valami amit el kellett készíteni, ő volt az első aki ment csinálni, segítette az óvónéniknek, felnőtt társaságban érezte jól magát. 
Nagyon szabályfüggő, akár felnőtre is rászólt ha átment a piroson, mert az tilos. Külön élőlényként kezelte például a haját. Szerinte a haja fázik ezt mondta, mikor rá kérdeztem fázol. Ő meg rám szólt nem ő fázik hanem a haja.
A lábának és hasának mindig kell levegő, például mindig ki legyen takarva ott, vagy ne legyen túl erős ruha rajta.
Sokáig fájt neki ha ráesett az eső, és nagyon félt a hajszárítótól.
A logopédus az Óvodában is felmerült, de csak azt mondták szükség van fejlesztésre, de nincs rá kapacitása.  Ekkor tovább mentem a XIV. kerületi logopédiára, itt is várakozási idő, majd mikor kivizsgálták azt mondták nagyon szüksége lenne fejlesztésre, de nincs rá kapacitásuk. Próbáljam meg a Fővárosi Beszédjavító Intézetben.
Természetesen ott is várakozási idő volt, de végül is sikerült!
Felvették oda és heti 2 nap beszéd fejlesztést és heti 1 nap mozgásterápiát kapott. Ekkor 4,5 éves volt és 5, 5 éves korában a logopédusa közölte velem, hogy szerinte beszédfogyatékos a Dóri. Mondta nem kell ettől megijedni nem olyan rossz amilyennek hangzik, de vigyem el a Beszédvizsgáló Intézetbe. Időpontot kértem tőlük, csatoltam mindent amit kell, majd mikor kivizsgálták alátámasztották a logopédus véleményét és ki is jelöltek a XIV. kerületben egy logopédiai óvodai csoportot neki, hogy szeptembertől oda járjon.
Mikor elkezdte az új logopédiai csoportot ősszel, akkor derült ki nála az Autizmus, ekkor már majdnem 6 éves volt. A doktórnő azt is elmondta hogy a beszédprobléma is az autizmus miatt van, úgyan úgy mint például a rend és tisztaság mánia, a tárgyak helyéhez való ragaszkodása, az hogy nem tud játszani, hogy kortársaival nem tud barátságot kötni hiába is próbál és hogy magas szintü inteligenciával bír.
Ekkor kezdődött meg a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsággal az egyeztetés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr605688022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása