Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Autizmus és a nyelvlökéses nyelés

2015.01.27. 10:01 Tóth Anett Gy.

Sok autizmzussal élőnél jelentkezik a nyelvlökéses nyelés. Ez a beszédben nehézséget okoz és a  pedig fogakban eltérés. Tehát érdemes vele foglalkozni és az a jó része, hogy pár könnyű gyakorlattal változtatható az állapot.
Nyilván nagy fogászati eltérésnél mindenképp kell segédeszköz, azaz fogszabályzó vagy tréner. Viszont maga a problémát a gyakorlatokkal tudjuk módosítani.

Mi is az a nyelvlökéses nyelés?
Amikor a nyelv nyeléskor előrefelé nyomódik.Tehát teljesen rendeltetés ellenesen működik, ezért szokták fordított nyelésnek is nevezni. A beszédben is az okozhat így nehézséget, hogy nem megfelelően mozog a nyelv. Leginkább " c, cs, gy, d, l, n, ny, s, sz, t, ty, z, zs" hangokat érinti.
A nyelvlökéses nyeléskor maga a levegővétel is szabálytalan, mert  nem az orrán keresztül lélegzik, hanem a száján át. Így teljesen átformálódik az állkapocs és a fogak elhelyezkedése is.

Ennek a kiváltó oka lehet:
- Genetika
- Túl nagyméretű orr és garat mandula és az orrlégzést is gátolja 
- Nyelv mérete
- Ujj szopás
- Puha ételek
- Helytelen táplálkozás
- Allergia

Nálunk biztosan genetikailag van, mert öcsémnél és Dórinál is van, Csillánál pedig feltételezhető. Mindhárman autizmussal élnek, ami szintén genetika.
Mellettük persze más autikról is tudok akiknél szintén tapasztalható a nyelvlökéses nyelés 

A nyelvlökéses nyelést fogorvos vagy logopédus tudja diagnosztizálni, és együttes munkával tudják helyrehozni.
Ugyanis a terápiát, hogy megszűnjön a nyelvlökéses nyelés ahhoz logopédus kell, de a trénert vagy fogszabályzót a fogorvos írja fel a gyermeknek megfelelően.

Én már sokszor voltam Dórival fogászaton, de érdekes módon csak most vették észre, mikor fogszabályzót szerettem volna neki készíttetni. Ezért érdemes célzottan ezért elvinni a gyermeket és rákérdezni az orvostól lát-e eltérést, fenn áll-e nyelvlökéses nyelés.

A terápiás feladatok napi 5-10 percet vesznek igénybe és minden nap ( otthon ) javasolt végezni

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr867107447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása