Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Autizmusban hogyan lehet a Tablet fejlesztő eszköz

2014.12.30. 13:52 Tóth Anett Gy.

Először is szeretnék Köszönetet mondani egy kedves nevét titokban tartását kérő személynek, aki még karácsony előtt hatalmas ajándékot adott Dórinak és Csillának.
Mindketten kaptak egy-egy tablettet, így megkezdődött számukra ez a fajta fejlesztés.

04.JPG
03.JPG
Sajnos én tavasszal amit szerettem volna venni nekik, az egy csaló miatt meghiúsult. Így abból a vásárlásból rendőrségi feljelentés lett, viszont se pénz, se tablet nem lett belőle. Azóta tehát nem  sikerült újra összeszedni annyi pénzt, hogy lehessen nekik tablet, most viszont ennek a kedves személynek köszönhetően nagy előre lépéseket lehet náluk tapasztalni. Pedig még csak néhány napja használják.

Csilla még nem igazán beszél, sokszor nem is akar. Viszont a Google play-en lehet olyan alkalmazásokat találni ami segít neki a szavak megtanulásában.
Fontosnak tartom, hogy lássa a szavakat és hallja is, így tudja képpel összekötni és majd tudatosan használni.

Ilyen program például egy olyan szótár amit elméletileg arra találtak ki, hogy a külföldieket tanítsák magyarra. Viszont én anyanyelvnek a magyart állítottam be. Így tehát magyarnak tanítja a magyart.
Ebben a programban többféle tanulási módszer van, így a nagyoknak is akik már tudnak írni, vagy olvasni azoknak is segíthet a tanulásban.

Következő program egy olyan alkalmazás ami eredetileg a helyesírás és olvasásra lett kitalálva. Ebben az alkalmazásban is többféleképpen tanulhatnak és akár a nagyobbak is használhatják. Csilla jelenleg szintén azt a részt használja amikor az alkalmazás képeket mutat és neki ki kell választani azt, hogy mi van a képen. 

05_4.jpg
06_5.jpg
07_4.jpg

Ezen felül Csilla most oda van a betűkért és számokért is. Így tehát olyan programot is kerestem ahol ezeket tanulhatja.Sajnos magyar nyelvű nincs ebben, de hát a betű az mindegy magyar vagy angol, hisz ugyan úgy kell leírni. Kimondani meg mindig kimondom mikor leírja, ő pedig utánam mondja.

Persze nem árt ha teszünk rá logikai, memória, vagy puzzle alkalmazást is. Hisz ha nem is a beszédben, de a gondolkodásban biztosan segítséget tud nyújtani.

Dóri már nagyobb természetesen neki más fajta alkalmazások kellenek. Neki kedvence a Doulingo ami angolra tanít. Szintről szintre lehet haladni, jól használható, beszédet és írást is jól fejleszti.
Szintén angol tanuláshoz használja azt amit Csilla a magyar szavak tanulására használ. Dórinál ezt a programot úgy állítottam be, hogy anyanyelv az angol legyen. 
Ezen felül egy másik verzióját is letöltöttem neki ahol az anyanyelvként magyart állítottam be neki. Meg egy angol helyesírásos, szótanítós programot is kapott még.

20141227_133319.jpg
Azért tartottam fontosnak, hogy ennyiféle angol nyelvre tanító programja legyen Dórinak, mert most nagyon érdeklődik ez iránt és így fogékonyabb is rá. Mindegyik programnál örül Dóri, hogy vannak pontok amiket kap és látja így hogy mennyit haladt már előre.

Neki logikai programként került fel egy színcserélős, egy sakk és egy szókitalálós alkalmazás.

Persze minden gyermeknek más és más fejlesztő program ajánlott. Amit a szülőnek kell kikeresni, kipróbálni és csak utána megmutatni.
Kisebbeknél mindenképpen ajánlom, hogy szülő felügyelete mellett használja az alkalmazásokat, hogy megfelelően legyenek elsajátítva. 

Csillára és Dórira is jó hatással van a Tablet. Csilla olyan szavakat is próbál kimondani amit eddig meg sem próbált. A betűknél is a kimondásban és a kézügyességében is sokat fejlődött.

Ha valaki kérdezni hány éves kortól ajánlom a tabletet, akkor csak azt tudom mondani, hogy minél hamarabb. 
Mert mikor már minden bizonnyal megért dolgokat, akkor lehet találni számukra megfelelő alkalmazást.

Csak is a szülőn múlik mire használja a modern kor technikáját, mert ha megfelelő alkalmazást, megfelelő segítségnyújtással engedi a gyermeknek, akkor igazán nagy segítség lehet a fejlődésükben. Ekkor a Tablet nem egy játék lesz, hanem egy fejlesztő eszköz. Ami lehet sokkal többet fog elérni, mint a hagyományos fejlesztés, hisz a korral kell haladni és minden lehetőséget ki kell használni arra, hogy a fejlesztések területén is haladjunk.

Azért mindenképpen megemlítenék pár kimondottan nembeszélő autistának készült programot. 
Elsőként egy magyar fiatal ember által készített programot említenék, ez a pictoverb ami bár fizetős, de csak egyszer kell kifizetni és bármennyi készüléken használható utána. Ennek a pictoverbnek van egy próba verziója is. Plusz a fejlesztőtől közvetlenül is lehet segítséget kérni Facebook-on keresztül.

A NikiTalk az első ilyen fejlesztő program amit egy apuka talált ki a lányának.

Én azért nem ezekkel a programokkal mint a NikiTalk, vagy Pictoverb próbálom meg fejleszteni Csillát, mert egyenlőre bízom abban, hogy beszélni fog majd és mivel nekünk a pecs kártya sem vált be.
Így én inkább Csilla szókészletét, a szavak elsajátítását és az írás olvasást próbálom neki megtanítani. Mert bár csak 3 éves lesz, de ha ezek iránt érdeklődik akkor úgy gondolom nem szabad visszafogni csak azért, mert még nem iskolás korú. Dóri is hamarabb tanult meg írni, olvasni és számolni, mint hogy iskolába került volna

Utolsóként, de nem utolsó sorban ajánlanák egy Facebook csoportot is ahol sok hasznos információt lehet megtalálni nem beszélő autistákat segítve.

FONTOS:
A szövegben a kék részekre ha rákattintasz akkor megjelenik a googlepley-en maga az említett alkalmazás és csak a letöltésre kell kattintani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr687022101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása