Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Két autizmussal élő gyermek hogyan áll egymáshoz

2015.01.12. 11:10 Tóth Anett Gy.

Sokaknál tapasztalható, hogy egy családban akár több auti gyerkőc is van. Mivel az autizmus minden érintettnél más-más sprektumon van így nagyon különböző minden érintett így maga a testvéri kapcsolatok is mindenkinél másmilyen. Azért leírom nálunk, hogy is van ez.

Dóri 8 éves és Csilla 3 éves, azt hogy melyikük is a jobban érintett, azt nehéz lenne megmondani mert csak viszonyítás kérdése.

Ha azt nézzük, hogy nagyon okos Dóri és sokszor nem látszik rajta, akkor enyhe esetnek számít. Viszont ha azt nézzük, hogy önellátásra alkalmatlan, mert fürdetni kell, nagydolognál segíteni kell neki a mosdóban és öltözködéshez és evéshez is kell segítség, emellett pánikrohamos. Akkor minden bizonnyal nagyon súlyos esetnek mondható.

Csillánál ha azt vesszük mennyire okos, mennyi mindent megért és szobatiszta akkor enyhe esetnek számít, ha azt vesszük hogy a beszédében mennyi nehézség van és lemaradás, enni csak könnyen rághatót eszik és nagy mozgás igénye ellenére utcán egy lépést sem tesz és erősen dührohamos, akkor ő is nagyon súlyos esetnek számít.

Tehát mindkét lánynál nézőpont kérdése az autizmus súlyossága. Minden esetre  minden bizonnyal Csilla a dominánsabb személyiség, sokszor ő irányítja Dórit.

Náluk a játékot nem úgy kell elképzelni, mint egy "normális" gyereknél, mert ők leginkább a fejlesztő eszközökkel szeretnek foglalkozni.

Sokszor az együtt " játszást "nehezíti, hogy Csilla játékaihoz nem nyúlhat Dóri, mert az teljesen kiborítja Csillát. Sokszor azt is nehezen viseli Csilla ha hozzá érnek és ilyenkor nehéz elmagyarázni Dórinak hogy bár semmi rosszat nem tett, de most inkább ne nyúljon hozzá, mert nem esik jól neki.

Persze van mikor Dóri foglalkozik valamivel és Csilla megy oda és nem is az odamenetel zavarja Dórit, hanem hogy ha például rajzolás, vagy tanulás közben elvenne egy-egy ceruzát Csilla.
Ilyenkor az a megoldás, hogy megbeszélem Dórival, hogy ha nem szeretné hogy elvegye, akkor tegyük arrébb a tolltartót és Csillának meg oda adom az ő pasztel krétáit. Így egymással szemben folytatódik a " játék".
 
Tehát ők többnyire külön-külön, de egymás mellett " játszanak". Nekik sokat kell tanulni és egymás felé megértőbbek lenni és tolerálniuk kell a másik igényeit, ami sokszor nem is annyira egyszerű dolog.
Viszont nagyon szeretik egymást és még ha sokszor nem is egyszerű nekik, mert más-más igényeik vannak. Akkor is tudom, hogy nagyon szomorúak lennének ha nem lenne nekik a másik. Ragaszkodnak egymáshoz és védik egymást. Ők nagyon jó testvérek!

20141224_133959.jpg
20141224_134002.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr617057891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása