Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Csilla beszédében a fejlődés

2015.03.12. 07:31 Tóth Anett Gy.

Csilla egyre többet és egyre ügyesebben beszél. Igaz sokszor csak én értem meg, de már ennek is örülök. Főként azért mert nem csak szavakkal, hanem teljes mondatokkal beszél.

Persze itt lehetne hangsúlyozni, hogy még nem egyértelmű másoknak mit mond, sokszor még mindig csak a szava első felét használja, a betűket felcseréli, vagy a szót fordítva mondja ki Pl láb =" bá ", ninó=" noni ". Még nem ragoz, hanem teljesen ragozatlanul használja a szavakat és azokat is nagyon lesarkítva szó szerint veszi. Tehát van még mit fejlődnie.

Viszont ha azt nézzük, hogy mennyit fejlődött, mennyire ügyesen próbálja kifejezni magát és ha nem sikerül szóban kifejeznie magát akkor közben elmutogatja mit is szeretne.
Például:
Este mondja " vi, vi " én meg kérdeztem " Vizet kérsz? "mivel többségében a vízre használja. Most viszont nem ezt kérte. Így hűtőhöz mentünk és körbenéztünk benne mit is szeretne. Persze nem tudtam mit is szeretne, így nehéz dolgom volt. Aztán tovább mondogatja " vi, vi " és most már kezeit egymásra téve összecsukva, mint mikor fogunk valamit és úgy csinál mintha enne. Kicsit gondolkozva megkérdeztem " Virslit kérsz? ", majd nagy mosoly lett az arcán, láttam mennyire boldog hogy sikerült megértetnie mit is szeretne. Sajnos nem volt itthon, de megbeszéltük hogy holnap veszünk.

Mert így hogy egyre jobban tud beszélni, már engedi, hogy megbeszéljünk dolgokat.
Most már használja az " i " betűt, mert ez neki nem csak egy betű hanem az " igen " szót jelenti. Így könnyebb, hogy nem csak a nem szót, tudja kifejezni, hanem az igent is. Mivel ez segít a dolgok megbeszélésében, hisz enélkül sokkal nehezebb volt számára a kommunikáció. De ha belegondolunk nekünk is nagyon nehéz lenne ha nem mondhatnánk igent, ha nem tudnánk belegyezni, megbeszélni dolgokat. Mert nem tudnánk csak "nem-et " mondani. Akkor már is elveszne a lényeg a megbeszélés, az hogy dönthessünk mit is szeretnénk.
Szóval ennek az " i " betűnek Csillának nagy előrelépést jelent a kommunikációban.

Emellett elkezdte használni az " i " betűt mint becéző.
Például:
-mami
-apipi ( apuci )
-vavi ( kutyuska )
Ami azért fontos, mert egyedül ezekben az esetekben nem szó szerint használja a szavakat, hanem hozzá tett egy betűt és tudásának legjobbjaként használja is.

Tehát ha mindent összevetünk, akkor nagyon sokat fejlődött és egyre ügyesebb a beszéde. Ez pedig a tablet-nek köszönhető, mert az indította be nála a beszédet és folyamatosan ügyesedik azóta is. Ezért azt mondom aki teheti próbálja ki, hisz ezzel az egyszerű modern eszközzel többet fejlődött mint 1 év alatt a fejlesztőjével.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr207233213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása