Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Csillánál az autizmus jelenleg miben nyilvánul meg

2015.01.12. 11:13 Tóth Anett Gy.

Csilla most 3 éves lesz pár nap múlva.
56_a.JPG
A kezdetekhez képest nagyon sokat változott, de azért vannak dolgok amik még szinte egyáltalán nem változtak.

Például még mindig nagy mozgásigénye van, de csak zárt térben. Ott viszont sokat szaladgál, mászkál ( akár csövekre, ajtókra is ) és ugrál.
19_7.jpg
55_2.jpg

Sajnos utcán egy lépést sem tesz.Sőt ha esik, fúj a szél, vagy hideg van akkor kizárólag csak fekve hajlandó lenni a babakocsiban.

Inni még mindig csak almalét és vizet iszik. Néha megkóstol más gyümölcslevet is, de ezek csak kóstolások.
Mindig ragaszkodik a kubus-s üvegéhez is. Almalevet csak az almás-répás kubus üvegből, vizet meg csak az ananászos kubu-s üvegből iszik.
Kutyusos itató pohárból ugyan úgy megvannak a kötelező színek. narancssárgába csak almalé lehet, a kékbe csak víz lehet.
Tud kisebb kortyokat pohárból inni, még tavasszal megtanulta, de aztán hosszabb időre félre tette. Most viszont ismét igényli, így viszont az itatópoharat tette félre.
A kubu-s üveg az mindig kell, pohárból nem tud annyi mennyiséget inni, hogy lényeges legyen, erre az üveget használja. A poharat úgymond csak jelképesen használja. 

Nem csak a a kubu-s üvegeihez és itatópoharához ragaszkodik, hanem a többi megszokott dolgaihoz is. Ilyen például az hogy, csak megadott ruhák jók a fejlesztéskor ( 2 póló, 2 nadrág ) és az sem mindegy miben milyen ételt adunk neki mindenre megvan a megszokott tálja, tányéra.

Ragaszkodik a rituálékhoz is, mint például:
Hazajövünk és neki kell megnyomni a kapukódot ( akkor is ha nyitva az ajtó ). Utána kézbe kell a liftig vinni, ott ő nyomja meg a gombot. Majd kézben tovább az ajtóig. Ajtót résnyire kinyitom ekkor kétszer megnyomja a csengőt.
Ha bármi másként lenne akkor dührohamot kap, ilyenkor én beszélek hozzá és ő ilyenkor próbálja magát kontrollálni de nem tudja.
Ezt a rituálét akkor nem tudom betartani nála ha elalszik a babakocsiban ( általában mikor beteg ), aztán mire felkel már rég itthon vagyunk és ő teljesen kiborul.
Csak a megszokott pékségből jó a pogácsa, és csak az a fajta pogácsa jó másmilyen nem. Volt hogy ugyan abban a pékségben vettem sajtos-tejfölös pogácsát, mert a sajtos pogácsa elfogyott. Ez a másik fajta talán fél centivel volt nagyobb a megszokottnál, nekem fel sem tűnt, de ő egyből elutasította és kérte a pogácsáját.

Más gyerekeket nemigazán szereti, de ha nem mennek túl közel hozzá akkor elvan mellettük, de nem velük játszik.Dórival pedig leginkább külön játszanak.
Nem szereti ha ránéznek, ilyenkor többnyire próbálja eltakarni magát.
Itthoni, hazai terepen jobban viseli az embereket, de időt kell neki adni míg ő közeledik.

Erős meseszerű tanult viselkedés jellemzi:
-pociját simogatja és közben furcsa ( szürcsögős ) hanggal jelzi, ha valami finom
-nevetése: szája elé teszi a kezét és kis cincogó Minie's (  Mickye egér párja ) hangon nevet
-nevetése ( ha mások nevetnek, vagy tv-ben van nevetés ): hangos,erőltetett nevetés, közben sokszor hátra döl és ég felé fordítja és kalimpál a lábaival
- a képeken is látszik mennyire nem természetes, erőltetett mosolya van. Ez is a tanult viselkedés miatt van.
dscf1219.jpg
dscf1218.jpg
-büfizés: evés,ivás után hangosan erőltetett sárkány hangot ad ki, majd kezét szája elé teszi és mondja " hoppá, bo mama " azaz hoppá, bocsánat mama
- ha csak réshez teszi az ujját, lábát.. akkor is kér puszit és jég akut, mondván fáj.
Viszont sokszor ha tényleg megüti magát akkor nem mindig jelez. Ez helyzettől függ, van hogy kér puszit és vigasztalást van hogy semmit sem reagál.Sokszor akkor is sír és fájdalmat jelez ha csak hozzá érnek.
Amikor olyan kedve van akkor meg nagyon sokat ölel és puszilgat.

Már nem harap olyan sokszor, de azért még előfordul ok nélküli harapás. Sokszor ok nélkül csíp, mar, bánt másokat és ezek teljesen váratlanul történnek. Utána persze mondom kérjen bocsánatot. Ő ekkor mondja " bo " és puszit ad, de van hogy kis idő elteltével újra csinálja.

A közlekedést már jobban viseli mióta visszakényszerültünk a babakocsiba. Viszont várakozni még nem tud. Nála jelenleg 15-20 perc a maximum várakozási idő, utána kiakad.

Még mindig nagyon tisztaságmániás. Azaz ha piszkos lesz akár kicsit a ruhája vagy ő maga az nagyon zavarja. Épp tegnap voltunk a kockacsoki által rendezett programon és bár előszeretettel díszítette a csokit, minden egyes elem ráhelyezése után kicsit csokis lett a keze, ilyenkor azonnal törlést kért. Már a végén kérdezték tőle, persze csak tréfából, hogy " Orvosnak készülsz? "

20150111_105944.jpg
20150111_105953.jpg
20150111_105956.jpg
Csilla leginkább logikai feladatokat szereti.
A legót színek és méret szerint válogatja szét. Tehát például ha ,kiöntünk elé egy vödör legót akkor ő elkezdi szétválogatni. pirosakat egymásra teszi, alulra a 4 kockások és feljebb a 2 kockások...így egy oszlopot készít. Ugyan így a sárgákkal, kékekkel, fehérekkel....
71_1.jpg
70.jpg
75.jpg
Szeret sorba rendezni is amit csak lehet, például ropi,kártya,kréta...
20141228_220332.jpg
20141222_094538.jpg
20141222_094541.jpg
87_1.jpg
Egyre ügyesebben használja a ceruzát. Már tud lufit rajzolni. a színezni valót teljes terjedelmében kiszínezi ( képből azért kimegy )

85.jpg
87.jpg
Tablet segítségével is szívesen tanul és szókincse is bővül. Olyan szavakat is felismer amit nem is gondoltam volna. A legmeglepőbb az volt mikor magától kimondta, hogy hóember mikor kirakta a puzzle-val. azóta nem mondta,de ez is a bizonyítéka, hogy szerintem tudna beszélni ha akarna.Mert a hóember az egy nehéz szó.
Mióta tablettel tanulunk már kimondta a puszit és a "vava" is "tutya" ( kutya ) lett, néha még mondja "vava", de már nem csak ezt használja.

06_5.jpg
A hagyományos játékok csak minimális ideg kötik le, maximum 5-10 perc. Általában párpercenként játékot vált. Néha rövidebb ideig szokott főzőset játszani, de ez nagyon ritka.

Szó szerint veszi a dolgokat.
Például ha mondjuk neki " Köszönj a néninek ", akkor ő mondja " tö néni " tehát köszönöm nénit mond a pápá helyett.
Ha azt mondjuk " Hagyd abba a hisztit " azt nem tudja értelmezni, hisz mi az a hiszti. Viszont ha azt mondjuk "Csukd be a szád" akkor abba marad a hiszti, mert tudja értelmezni a mondatot és megtudja így csinálni amit kérünk.
Ha azt mondjuk:
-"Kedves vagy" ő mondja " Nem teve é baba " azaz nem kedves vagyok, én baba vagyok
- "Könnyű vagy csöppségem" ö mondja " Nem tö pö, é baba " azaz nem könnyű csöppség vagyok,én baba vagyok
-" Olyan édes vagy " ő mondja " nem é é baba " azaz nem édes vagyok és baba vagyok
-" De ügyes vagy " ö mondja " nem ü é baba " azaz nem ügyes vagyok, én baba vagyok
Ilyen és hasonló mondatoknál mindig így reagál és kikéri magának, mert ő baba és nem más.

Ezen felül feltűnt, hogy a kérdőszavakat sem tudja értelmezni, nem érti. Mert ugyan ad választ a mondatomra, de nem a feltett kérdésre, hanem teljesen másra.
Például:
-Hogy van a kutya? - kérdésre
-Tettő (Kettő) vava - a válasza, azaz kettő kutya

Régen felismerte magát a képen és tükörben is.
Most nem ismeri fel magát azokon a képeken sem amin régen igen és a tükörben is sokáig kell győzködni, hogy ott ő van és nem más. Nem mindig sikerül meggyőzni. 

Sokszor leveszi magáról a ruhát és sokszor a kis bugyijában ( vagy akár bugyi nélkül ) matat,ebben vannak jobb is rosszabb időszakai. Jobb időszak mikor kevesebbet csinálja, rosszabb időszak mikor hiába húzom rá fél percenként a ruhát, mert ha elfordítom a fejem már le is kerül róla.

Tehát van bőven mit fejleszteni még nála,de szerencsémre ő is akar tanulni és nagyon ügyesen csinálja a feladatokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr1007058057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása