Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Autizmusban a " külső ingerek " hatása Dórira

2014.01.16. 09:40 Tóth Anett Gy.

Mit is értek " külső ingerek- nek ", például az olyan dolgokat ami hatással van rájuk. Lehet pozitív lehet negatív hatással is, de nekünk kell oda figyelni arra, hogy amennyire csak lehet pozitív ingerek érjék. Sajnos persze nem lehet minden negatív ingert kivédeni, de törekedni kell rá. Ez sokszor nehéz, mert ő teljesen másképp látja a világot, másnak lehet akár egy egyszerű mese, de ő neki lehet rémálma lesz tőle.Ezért például ha már egyszer tapasztaltuk, hogy negatívként érte egy dolog, akkor azt próbáljuk kerülni. Ez a " külső inger " lehet akár egy tv műsor, vagy egy történet, egy bevásárlás, vagy egy utazás is akár.
Dóri nehezen, vagy egyáltalán nem tud különbséget tenni a valóság és a mese közt. Nagyon kerüli a verekedős meséket, de soha nem is hagytam neki hogy túl agresszív meséket nézzen, mert sajnos eléggé sok agresszív mese van. De Dóri mindig is elítélte a rosszat, azt ha valakit bántanak akár a valóságban akár a mesében. Ez persze általánosan minden gyermekre vonatkozik, hogy szerintem jobb elkerülni  az agresszívabb meséket, de náluk az Autizmus miatt ez még fontosabb. Könnyebben úgy látják, hogy ez a valóság, és én ismerek olyan Autizmussal élő gyermeket, aki ezeknek a rossz meséknek hatására nagyon agresszív lett.
Persze nála akár egy kevésbé agresszív mesében is akadhat olyan, amit ő másképp lát. Mivel minden mesében van jó és rossz, és a legtöbb mesében a jók győznek. Még is lehet, hogy a rossz része annyira felkavarja, hogy rémálma lesz vagy kiborítja. Volt olyan, hogy megnézte az Én kicsi pónim című új verziójú mesét, majd este álmában kezdett sírni, mert rémálma lett tőle.
Egy időben a kedvence volt a Pán Péter, de muszáj voltam eltiltani tőle, mert ő is repülni szeretett volna. Jobban mondva azt hitte, hogy tud repülni, és többször hangsúlyoztam neki, hogy ő nem tud repülni, az csak egy film nem valóság. 
Erről nagyon nehezen lehetett meggyőzni, hogy ami a filmben vagy mesében történik az a valóságban nem létezik, nem tud megtörténni.
Utazáskor sokkal nehezebb kivédeni ezeket a " külső ingereket ". Ott ugyanis a nem a Dórival van gond, hanem az emberek átlag hozzá állásával.
Például, mikor fejbeverik a táskájukkal az emberek, mert épp nem figyelnek mikor elmennek mellette. Ráadásul legtöbbször csak elmennek, és azt sem mondják bocsánat. Vagy mikor olyan sürgős nekik, hogy a mozgólépcsőn próbálják arrébb tenni, pedig látják hogy bennem kapaszkodik. Vagy mikor egy boltban lökdösik, megütik kosárral, mert épp nem figyelnek majd tovább állnak. Ilyenkor teljes mértékben Dórinak van igaza, mert zavarja és legalább bocsánatot kérhetnének tőle. Igaz őt jobban megviseli, és nem érti miért ilyenek az emberek, meg eléggé nehéz megnyugtatni, elterelni a gondolatait egy-egy esetről, de az is gyakori hogy sok idő eltelte után is felemlegeti, mert nem tudja túl tenni magát rajta.
De szerintem nem Dóri látja rosszul, kissé jobban figyelhetnének az emberek. Úgy mond több emberség kéne tőlük és nem azért mert Dórinak Autizmusa van, hanem mert ezek a viselkedések, ami sajnos megszokott és " természetes " minden embernek rosszul esik.
Ezért is kérdezem sokszor, hogy miért Dórira mondják, hogy beteg. Szerintem nem beteg, mert szerintem ez csak egy állapot. A betegségből fel lehet gyógyulni, ez meg nem gyógyítható vagy gyógyítandó. Ez egy állapot ami fejleszthető, de egész életében vele marad. Azzal ha sokat foglalkozunk vele és fejlesztgetjük, akkor az segít neki, hogy könnyebben be tudjon illeszkedni. Őneki nem természetes, hogy megütünk másokat és tovább állunk, és a fejlesztésekkel nem is az a cél hogy ilyen legyen. Sokkal inkább azt kell fejleszteni, hogy megértse és elfogadja, hogy sajnos vannak ilyen  emberek, és amiket tesznek az nem helyes, de nem tud rajta változtatni. Muszáj arra is megtanítani, hogy túl tegye magát egy-egy dolgon, mert ha mindig minden kis dolog bántja és foglalkoztatja miért ilyenek az emberek, az akkor csak őt lehangolja. Ezért próbálom nagyon sokat mondogatni neki, hogy próbáljon inkább a jó dolgokra gondolni, a rosszakat meg próbálja feledni.
De nem Dóri látja rosszul a világot hanem mások. Ha minden ember ilyen volna sokkal jobb világot élnénk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr385757523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása