Facebook Autista Gyermekekkel Élni https://www.facebook.com/autizmussal.blog.hu

Facebook Autista Gyermekekkel Élni 

Autista gyermekekkel élni

Ezt a blogot azért hoztam létre, mivel két kisgyermekem van. Egy 8 éves és egy lassan 3 éves kislányom. Mindkét gyermekemnél autizmust diagnosztizáltak. Emelet van egy 9 éves öcsém szintén autzmiussal diagnosztizálva. Ez a blog esetleg segíthet másoknak s.

Friss topikok

Dórinál jelenleg az autizmus miben nyilvánul meg

2015.01.12. 11:12 Tóth Anett Gy.

Dóri jelenleg 8 éves és sokat fejlődött az évek során.
52_1.jpg
Dórinál véletlenül derült ki az autizmus és a  kezdeti állapothoz képest ma már sokszor meg sem lehet mondani ránézésre, hogy ő neki autizmusa lenne. Ő kifejezetten jól álcázza magát és azt hogy idáig eljutottunk rengeteg tanulásba került neki.

Annak ellenére, hogy elsőre nem látni rajta az autizmust még is nagyon sok problémája van. Ezekre többnyire értetlenül állnak az emberek, hogy hogyan lehetséges, hisz annyira okos és szép.
Ami igaz is mert nagyon szép és okos is, de vannak az alap műveletek ami minden napos dolog, az neki sok nehézséget okoz számára, mert valahogy nem tudja elsajátítani ezeknek a feladatoknak az elvégzését.

Ilyen például a fürdés, mert őt még fürdetni kell.
A mosdó használatnál több dolog is gondot jelent. Az egyik legfontosabb, hogy szólni kell neki különben elfelejt elmenni a mosdóba. Szerencsére iskolában már rögzült, hogy szünetben el kell menni.
A mosdóban a nagydolognál is segítségre szorul. Ezért ezt úgy oldja meg hogy máshol például nem megy el nagy dolgot intézni. 

Étkezésben, ő nagyon minimális húst eszik és abból is csak olyat ami nem zsíros. A felvágottakat, szalámikat, és egyéb hasonló hústermékeket egyáltalán nem eszi meg.
Sajnos maga az étkezés is sokszor nagyon elhúzódik, mert akár 1 szelet kenyeret képes 1 óráig enni, hiába mondogatom neki hogy egyen.
Neki fontos, hogy utasításokat kapjon, mert különben elvész és alap dolgokat sem csinál meg. Például tavaly egy osztálykiránduláson egész nap nem evett és nem ivott mert nem szóltak neki hogy egyen, így hiába volt egy csomó étel nála semmit sem evett. Mikor megkérdeztem tőle miért nem ettél mikor a többiek is, akkor azt mondta " mert nem mondták, hogy egyek ". Pedig reggel többször is hangsúlyoztam, hogy egyen mikor látja a többieket.

De hát Dóri olyan mintha az 50 első randi és a Mr. Monk keveredne benne.
Sokszor pár perc alatt elfelejt dolgokat például mikor elküldöm kezet mosni és ki is megy, majd vissza jön. Ekkor megkérdezem kezet mostál? ''  Nem, elfelejtettem " és már fordul is vissza, hogy pótolja
Plusz mindig mindennek tökéletesnek kell lennie, és másokkal is próbál minden szabályt betartatni. Például rászól akár a felnőttekre  is, hogy nem szabad átmenni a piroson. Persze ilyenkor furcsán néznek, de hát Dórinak hiába mondom hogy nem mindenki tartja be a szabályokat.

Hatalmas igazságérzete van és muszáj segítenie másokon. Napokban megrúgtak egy gyereket és teljesen kiborult attól, hogy csak ő ment oda vigasztalni és mások csak elmentek mellette vagy nézték őt. Egyszerűen dühítette, hogy lehetnek ilyenek az emberek és nem értette miért nem segítettek.
Próbáltam elmagyarázni neki, hogy nem mindenki cselekedik helyesen, de nem tud mindenkit megváltoztatni. Legyen neki az  fontos, hogy ő helyesen cselekedjen úgy mint most.
Máskor is mikor valakit bántanak akkor ő megy és megvédi, de saját magát képtelen megvédeni.

Sokszor zavarja Dórit mikor echolál. Volt hogy megkérdezte:  "miért beszélek olyan furcsán, hogy ismétlem  a szavakat vagy a szavak utolsó pár betűit"
Mondtam neki, hogy nem beszél furcsán, de még tanulnia kell hogy szépen beszéljen
Általában akkor tapasztalható Dórinál az echolálás mikor ideges. Viszont az eredeti autizmusból eredő beszédfogyatékosságának mára szinte már nyoma sincs. Persze ez nem magától tűnt el, hanem a sok tanulásnak köszönhető és szerintem az írás és olvasás segített neki a helyes beszéd elsajátításában. Mivel látta hogyan kell leírni és úgy könnyebb volt már kiejtenie.

Dórinál sokszor a szó szerint értés is megnehezíti a kommunikációt.
Például pár napja egy gyerek szódás patronokat kötözött össze, Dóri meg riadtan vitte a tanárnak, hogy ezzel felakarták robbantani a tanárnénit és az iskolát. Mivel nem az osztályfőnöke volt így egy pillanatra értetlenül nézett, majd mondtam hogy ő szó szerint veszi. Ezután közösen a tanárral csak nagyon nehezen tudtuk elmagyarázni Dórinak, hogy nem gondolták komolyan, mert ez csak egy játék.
Ma pedig matek feladat közben mondta:
-"Anya, vennünk kell egy tyúkot. Kell nekünk 9 tyúklépés"

Dórit így részben a szó szerint értés miatt, részben az autizmusából eredően akár szavakkal is  lehet úgy bántani, hogy komoly nyomokat hagyjon benne. Ilyenkor képes akár pszichésen belebetegedni és csak nagyon nehezen teszi túl magát a bántásokon. Sokszor teljesen váratlanul kezd el sírni és borul  ki egy-egy régi sérelmen, mert ő nehezebben dolgozza fel. Neki mindegy hogy hetekkel, vagy hónapokkal ezelőtt történt-e a dolog, mert térben és időben nem tájékozódik, ő mindent úgy él meg mikor beugrik neki a bántás pillanata, mintha épp akkor történne a dolog.

A közlekedés még mindig nagyon nehéz vele, mert pánikrohamot kap. De van hogy boltban a tömeg idézi elő, vagy épp az orvosnál mert mellé ülnek, vagy csak mellé áll túl közel valaki...
Persze próbálom ilyenkor kiszedni abból a helyzetből, de sokszor ez nem lehetséges.

Dóri nagyon okos sok mindent megért, talán már többet is a kelleténél. Jelenleg itthon 3 osztályos matematikát tanul és rengeteget olvas. Év elejéhez képest  már sokkal ügyesebb, már könnyedén megérti, felvázolja, levezeti és szöveges válasszal befejezi a szöveges feladatokat.
A találós kérdések neki a szó szerint értés miatt nem igazán mennek, de nem is kell mindenkinek mindenben a legjobbnak lennie.

Dórinak már konkrét véleménye alakult ki az autizmusról. Ezt a véleményt ő nyíltan vállalja, sokszor akkor is beszél róla ha nem kérdezték, de ez minden esetben igaz. Ugyanakkor ha valami megfordult a fejében akkor muszáj kimondani, nem tudja magában tartani. Ilyenkor nem tűnik fel neki az sem ha a másik fél egyáltalán nem kíváncsi a mondanivalójára, mert ő akkor is végigmondja.

Az hogy Dóri ilyen szépen fejlődik az az iskolai és az itthoni környezet együtt hatása.
Mivel ő tudásban már  nagyon előrébb jár így tudását leginkább itthon bővíti neki megfelelő feladatokkal. Iskolában pedig a szociális oldalát fejleszti. Fontos hogy nyugodt környezetben legyen itt is és ott is, mert akkor tud a legjobban fejlődni.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autizmussal.blog.hu/api/trackback/id/tr737058055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása